Title:

Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła

Publisher:

Instytut Żywności i Żywienia

Place of publication/creation:

Warszawa

Date:

2011.03.29

Abstract:

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie zajmuje się prowadzeniem działalności naukowej, badawczej, rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie: 1. wpływu czynników społecznych, ekonomicznych i psychologicznych na sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludności; 2. oceny ekonomicznych i zdrowotnych aspektów zmian w poziomie i strukturze wyżywienia ludności; 3. fizjologii i biochemii żywienia; 4. jakości zdrowotnej żywności oraz racjonalizacji i higieny żywienia zbiorowego i indywidualnego; 5. epidemiologii stanów chorobowych związanych z nieprawidłowym żywieniem i stosowaniem używek, w szczególności tytoniu i alkoholu; 6. etiologii, patogenezy, profilaktyki i leczenia stanów chorobowych związanych z nieprawidłowym żywieniem; 7. wykorzystania postępów w dziedzinie technologii żywności i żywienia dla racjonalizacji wyżywienia; 8. składu i wartości odżywczych żywności; 9. norm żywienia i wyżywienia; 10. wpływu stosowania używek na sposób żywienia i stan odżywienia; 11. upowszechniania wiedzy o aspektach higienicznych i zdrowotnych żywności, racjonalnym żywieniu i promocji zdrowia poprzez żywienie; 12. upowszechniania, wśród pracowników służb urzędowej kontroli żywności oraz przedstawicieli rodzimego przemysłu spożywczego, zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz założeń i koncepcji systemu HACCP na drodze prowadzenia działalności edukacyjnej i szkoleniowej; 13. praktycznego wspomagania przemysłu spożywczego poprzez prowadzenie działalności konsultacyjnej, instruktażowej oraz auditowanie systemów jakości w zakładach. Ponadto Instytut koordynuje prace w zakresie żywności i żywienia prowadzone przez inne jednostki resortu zdrowia i opieki społecznej w zakresie ustalonym przez Ministra Zdrowia. Instytut zajmuje się opracowywaniem analiz i ocen dotyczących wyżywienia ludności oraz stanu i rozwoju nauki w dziedzinie żywności i żywienia człowieka zdrowego i chorego. IŻŻ prowadzi działalność profilaktyczną, diagnostyczną i leczniczą w formie świadczeń klinicznych, ambulatoryjnych oraz konsultacji na potrzeby społecznego systemu ochrony zdrowia. IŻŻ prowadzi nadzór nad żywnością i żywieniem, w tym kontrolę merytorycznę nad stacjami sanitarno-epidemiologicznymi w zakresie zagadnień wartości odżywczych żywności, higieny żywienia, i prowadzenie działalności metodycznej dla potrzeb tych stacji. IŻŻ zajmuje się opracowywaniem i udostępnianiem dokumentacji i informacji naukowej oraz prowadzenie działalności wydawniczej w zakresie działalności Instytutu.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002157

Subject and Keywords:

Polska ; technologia żywności ; badania nad żywnością ; centra badawcze

Language:

pol

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: