Title:

Nowoczesne technologie dla sektora rolno–spożywczego przy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych

Title version:

Nowoczesne technologie dla sektora rolno–spożywczego przy ograniczaniu emisji gazów cieplarnianych. Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz środków budżetu państwa w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka

Publisher:

Politechnika Białostocka

Place of publication/creation:

Białystok

Date:

2010-2013

Abstract:

Ogólnym celem projektu jest aplikacja nowych, pro-ekologicznych rozwiązań w systemach chłodniczych wykorzystywanych do magazynowania i przechowywania żywności. W projekcie proponuje się kompleksowe rozwiązanie układów chłodniczych obsługujących komory składowe płodów rolnych małej i średniej pojemności które odgrywają kluczową rolę w poprawie warunków przechowywania warzyw w warunkach krajowych. W ramach projektu zostanie rozwiązany problem stosowania naturalnego płynu roboczego (propanu) w systemie chłodniczym, zostaną zaproponowane nowoczesne zastosowania minikanałowych wymienników ciepła, nowoczesny system sterowania pracą układu chłodniczego, który zapewni wysoką jakość składowanych płodów rolnych. Dzięki zastosowaniu free-coolingu zostanie obniżona energochłonność komory przechowalniczej. Prowadzone będą prace w zakresie ewaluacji jakości składowanych płodów rolnych, z uwzględnieniem żywności z upraw ekologicznych. Zaproponowane rozwiązania są możliwe do aplikacji w praktyce jako układy modułowe, co w istotny sposób ograniczy cenę oraz stworzy uwarunkowania do powszechnego wdrożenia rozwiązania w krajowym rolnictwie – stworzy to realne możliwości poprawy warunków przechowywania płodów rolnych. Aktualnie tylko około 20% płodów jest składowanych we właściwych warunkach, co wymaga pilnego zwiększenia krajowego potencjału przechowalniczego o około 5 tys. komór składowych o pojemności do 300 ton każda. W sposób istotny poprawi się jakość płodów rolnych składowanych w komorach o małej i średniej pojemności – zaproponowane rozwiązania dają bowiem możliwość bardzo wysokiej stabilności temperatury oraz wilgotności składowanych warzyw bez angażowania kosztownych technologii właściwych dla dużych komór składowych. Projekt trwa w latach 2010-2012 i jest realizowany przez konsorcjum złożone z: Politechniki Białostockiej, Instytut Warzywnictwa im. Emila Chrobczaka w Skierniewicach, Instytut Maszyn Przepływowych im. Roberta Szewalskiego PAN w Gdańsku, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego w Warszawie.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002298

Subject and Keywords:

inżynieria rolnicza ; nowe technologie w rolnictwie ; technika rolnicza ; projekty badawcze

Language:

pol

KBN:

Technika rolnicza

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: