Title:

Bioaktywna Żywność - strona główna

Date:

2012

Access date:

2012.07.04

Abstract:

Serwis projektu, którego celem jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, w tym na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, cukrzycę i anemię. Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność. Głównym celem realizacji projektu będzie zmniejszenie zachorowalności na choroby cywilizacyjne i tym samym znacznie obniżenie obciążeń finansowych państwa związane z ochroną zdrowia, poprawa jakości życia społeczeństwa poprzez eliminację zachorowalności. Projekt stanowić będzie element wsparcia dla wzrostu konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej opartej na wiedzy. Będzie korzystny dla ochrony środowiska, gdyż ważnym surowcem do produkcji bioaktywnych związków będą produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego, głównie zbożowo-młynarskiego i owocowo-warzywnego.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE003915

Subject and Keywords:

bioaktywna żywność ; choroby cywilizacyjne ; przemysł spożywczy

Language:

pol

KBN:

Inżynieria i ochrona środowiska ; Kształtowanie środowiska

UKD:

502/504 Nauka o środowisku. Ochrona i zagrożenie środowiska

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: