Title:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Publisher:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Place of publication/creation:

Warszawa

Date:

2012.08.30

Abstract:

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego jest organizacją zrzeszającą producentów. Jej rolą jest zbudować wspólnie z administracją rządową i samorządową polski system dla produktów tradycyjnych regionalnych i lokalnych na wzór krajów Unii. W państwach europejskich systemy jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych były zawsze tworzone głównie przez producentów i sprzedawców lub organizacje je reprezentujące. Wśród najważniejszych zadań stojących przed Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego należy wymienić konieczność dotarcia do świadomości, producentów żywności, przetwórców, instytucji kontrolnych, samorządów, konsumentów - do świadomości społecznej o roli produktów tradycyjnych i regionalnych jaką odgrywają one na rynku europejskim i powinny odgrywać w Polsce w eksporcie i na rynku wewnętrznym. Izba powinna brać czynny udział w identyfikacji produktów, których istnienia powszechnie się nie dostrzega mino, że są one zgodnie z wielowiekową tradycją wytwarzania, na przykład na potrzeby gospodarstw domowych, a nie są produkowane i sprzedawane na większą skalę przez co nie mają znaczenia gospodarczego. Polska posiada ogromne potencjalne możliwości wytwarzania produktów regionalnych ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, dużą ilość siły roboczej na obszarach wiejskich, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe. Na stronie www można znaleźć informacje o organizacji, jej władzach, działalności, najważniejsze dokumenty, informacje o systemie jakościowym „Jakość Tradycja”, dane kontaktowe oraz zestaw powiązanych tematycznie linków.

www comment:

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002402

Subject and Keywords:

technologia żywności ; produkcja żywności ; bezpieczeństwo żywności ; jakość żywności ; produkty lokalne ; produkty regionalne

Language:

pol

KBN:

Technologia żywności ; Rolnictwo

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Sponsorship:

Synat

×

Citation

Citation style: