Filters
  • Collections
  • File type
  • Content format
  • Date

Search for: [Abstract = "Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnie jest placówką Wydziału Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych Polskiej Akademii Nauk. Został powołany w 1955 r. do prowadzenia badań o charakterze podstawowym nad fizjologią, żywieniem i endokrynologią zwierząt gospodarskich. Twórcą, organizatorem i długoletnim dyrektorem Instytutu był Profesor Jan Kielanowski, którego imię Instytut nosi od 1990 r. Potrzeba utworzenia takiej placówki podyktowana była brakiem badań z zakresu fizjologii zwierząt gospodarskich. Niedostatek wiedzy o procesach zachodzących w organizmie zwierząt wysoko produkcyjnych utrudniał tworzenie warunków, pozwalających na osiągnięcie wysokiej wydajności przy zachowaniu zdrowia i długoletnim użytkowaniu. Zaawansowanie tych badań w Polsce było niedostateczne, ze szkodą dla rozwoju produkcji zwierzęcej, dlatego w uzasadnieniu do Uchwały Prezydium PAN podano, że głównym zadaniem Instytutu ma być rozwijanie i prowadzenie podstawowych badań naukowych w dziedzinach fizjologii i żywienia zwierząt użytkowych. Problematyka badawcza Instytutu, skupia się wokół następujących zagadnień\: \-badania nad białkiem, obejmujące skład aminokwasowy i charakterystykę wartości odżywczej białka pasz, jego losy w przewodzie pokarmowym i dalszą przemianę, wykorzystanie azotu niebiałkowego przez przeżuwacze\; \- bilans azotu i energii oraz zmiany składu ciała zwierząt rosnących w celu oszacowania ich potrzeb energetycznych i białkowych\; \- badania nad nerwową i hormonalną regulacją czynności płciowych u samic przeżuwaczy, a w szczególności rolą podwzgórza w centralnej regulacji procesów rozrodu\; \- badania nad termoregulacją, w tym nad powstawaniem mechanizmów termoregulacyjnych w pierwszym okresie życia ssaków i ptaków domowych \(badania te zakończono w 1991 r.\)\; \- badania nad obiektywnymi kryteriami jakości mięsa, a następnie nad wpływem warunków produkcji zwierząt rzeźnych na jakość mięsa. Strona internetowa Instytutu dostarcza informacji o placówce, jej historii, ofercie badawczej, wydawanych publikacjach. Storna dostępna jest w j. polskim i angielskim."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information