Filters

Search for: [Abstract = "Tradycje uniwersyteckie uczelni sięgają roku 1944, kiedy w ramach nowo utworzonego Uniwersytetu Marii Curie\-Skłodowskiej powołano cztery wydziały\: Lekarski, Przyrodniczy, Rolny i Weterynaryjny. W 1955 r. na fali tworzenia nowych uczelni wyższych ówczesny rektor UMCS prof. Bohdan Dobrzański dostał nakaz utworzenia z fakultetów rolnego, weterynaryjnego i zootechnicznego odrębnej jednostki naukowo\-dydaktycznej i badawczej. Rada Ministrów uchwałą nr 503 z dnia 6 sierpnia 1955 r. powołała Wyższą Szkołę Rolniczą. Wydziały posiadają uprawnienia do nadawania tytułów doktora i doktora habilitowanego. Uczelnia zatrudnia ok. 1700 pracowników, w tym ponad 800 nauczycieli akademickich, z których 30% stanowią samodzielni pracownicy naukowi. Badania naukowe prowadzone w laboratoriach i pracowniach uczelni oraz w zakładach i gospodarstwach doświadczalnych w Bezku, Czesławicach, Uhrusku i Felinie stanowią cenny wkład w rozwój nauk rolniczych i weterynaryjnych. Świadczą o tym m.in. duża liczba publikacji pracowników w renomowanych czasopismach naukowych i wydawnictwach, a także wiele patentów. Obecnie studenci kształcą się na 15 kierunkach studiów\: rolnictwo, weterynaria, technologia żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo, biotechnologia, architektura krajobrazu \(na 2 wydziałach\), zootechnika, ochrona środowiska, biologia, ogrodnictwo, technika rolnicza i leśna, zarządzanie i inżynieria produkcji, edukacja techniczno\-informatyczna, ekonomia i inżynieria środowiska. Kształcenie odbywa się w systemie trzystopniowym i obejmuje jednolite studia magisterskie \(Wydz. Med. Wet.\), studia I i II stopnia stacjonarne i niestacjonarne oraz studia III stopnia – doktoranckie."]

Number of results: 1

Items per page:

This page uses 'cookies'. More information