Obiekt

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Tytuł: Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

Wydawca:

Instytut Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk

Miejsce wydania/powstania:

Lublin

Abstrakt:

Instytut Agrofizyki PAN postał w 1968 r., początkowo jako Zakład Agrofizyki, z inicjatywy prof. dr hab. Bohdana Dobrzańskiego, wybitnego uczonego polskiego, gleboznawcy, rektora dwóch lubelskich uczelni. Prof. B. Dobrzański był też pierwszym kierownikiem Zakładu. W 1990 r. Instytutowi nadano Jego imię. Do podstawowych zadań Instytutu należą badania naukowe, poznawcze i aplikacyjne, oraz kształcenie kadr naukowych w zakresie zastosowania fizyki w rozwiązywaniu problemów kształtowania i ochrony środowiska przyrodniczego, zrównoważonego rolnictwa oraz przetwórstwa rolno-spożywczego. Aktualnie obszar badawczy agrofizyki koncentruje się na właściwościach fizycznych materiałów oraz procesach fizycznych istotnych dla kształtowania środowiska przyrodniczego (przeciwdziałanie degradacji gleb, monitorowanie zagrożeń środowiska), produkcji rolniczej i przetwórstwa płodów rolnych. Obejmuje również opracowywanie i doskonalenie wyspecjalizowanych, fizycznych metod pomiarowych a także modelowanie komputerowe procesów zachodzących w środowisku przyrodniczym oraz procesów przetwórczych. W ostatnich latach bardzo dużo uwagi poświęca się zagadnieniom jakości żywności - poczynając od etapu produkcji rolniczej poprzez okres przechowywania płodów rolnych, przetwarzania, aż do momentu uzyskania produktu finalnego. Wyniki badań agrofizycznych wykorzystywane są w praktyce rolniczej oraz w innych dziedzinach i dyscyplinach naukowych, takich jak: gleboznawstwo, melioracje, chemia rolna, agroekologia, hodowla roślin, inżynieria rolnicza, technologia rolno-spożywcza, a nawet w badaniach kosmosu. Są wykorzystywane przy interpretacji oddziaływań, projektowaniu, kontroli i optymalizacji procesów w przyrodzie. Instytut prowadzi szeroką współpracę naukową z ponad 60 ośrodkami naukowymi w kraju i za granicą. W latach 1990-2008 w Instytucie realizowano ponad 100 projektów badawczych MNiSW oraz 20 projektów międzynarodowych. Na stronie internetowej można znaleźć informacje o Instytucie, jego historię i strukturę, jednostki organizacyjne, ofertę badawczą, realizowane projekty oraz wydawane publikacje. Storna dostępna jest w j. polskim i angielskim.

Źródło:

kliknij tutaj, żeby przejść

Identyfikator dokumentu cyfrowego:

DIGONLINE001545

Język:

pol ; eng

KBN:

Rolnictwo

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Identyfikator zasobu:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:179558

Źródło finansowania:

Synat

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

9 mar 2022

Data dodania obiektu:

18 paź 2012

Liczba wyświetleń treści obiektu:

35

Liczba wyświetleń treści obiektu w formacie HTML

13

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://www.jbc.bj.uj.edu.pl/publication/190402

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

×

Cytowanie

Styl cytowania:

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji