Object

Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.
Prezentowany opis stanowi element sporządzonej na podstawie analizy krajowych i zagranicznych zasobów cyfrowych bazy wiedzy rejestrującej internetowe źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych. Został przygotowany przez pracowników Instytutu Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego w ramach projektu Synat. Treść publikacji stanowi odnośnik do opisanego zasobu (ten sam odnośnik znajduje się w polu Źródło). Całą bazę można przeglądać, wybierając w lewym panelu nawigacyjnym kolekcję tematyczną „Baza zasobów cyfrowych z zakresu nauk przyrodniczo-matematycznych”.

Title: Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych

Date:

cop. 2010

Publisher:

Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych

Place of publication/creation:

Warszawa

Abstract:

Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych powstało 25 sierpnia 1980 roku z inicjatywy członków Komitetu Żywienia Człowieka PAN. Główną ideą stworzenia Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych było zintegrowanie środowiska naukowego z obszaru nauk medycznych, rolniczych, ekonomicznych, biologicznych i przyrodniczych, działających w zakresie dyscypliny żywienie człowieka. Powołanie Towarzystwa umożliwiło rozwój i podnoszenie prestiżu nauk żywieniowych w naszym kraju w stosunku do innych nauk, stworzenie krajowego forum dla wymiany doświadczeń, poglądów i stanowisk w ważących sprawach objętych właściwościami Towarzystwa, nawiązywanie kontaktów z innymi towarzystwami żywieniowymi poza granicami kraju, członkostwo w Federacji Europejskich Towarzystw Żywieniowych. Podstawowym zadaniem Towarzystwa było i jest organizowanie i popieranie działalności zmierzającej do rozwoju nauk żywieniowych w kraju, upowszechnianie i propagowanie osiągnięć naukowych z zakresu żywienia, zarówno w kraju jak i poza jego granicami. Cele te są realizowane poprzez: • organizowanie konferencji, zebrań, sympozjów i kongresów naukowych, jak również wykładów, odczytów, wystaw, audycji w środkach masowego przekazu; • współpracę z krajowymi i zagranicznymi jednostkami zajmującymi się problematyką żywienia; • prowadzenie działalności wydawniczej; • społeczne doradztwo naukowe w dziedzinie żywienia człowieka. W chwili obecnej Towarzystwo liczy około 300 członków, tym samym powiększyło swój skład osobowy prawie 10-krotnie w ciągu 30 lat istnienia. Działa poprzez swoje oddziały, tj.: Warszawski, Poznański, Krakowski, Białostocki oraz Gdańsko-Olsztyński. Na stronie WWW Towarzystwa zamieszczone są informacje o jego działalności, zarządzie, oddziałach, współpracy oraz statut.

Source:

click here to follow the link

Digital copy identifier:

DIGONLINE002297

Language:

pol

KBN:

Technologia żywności

UKD:

63 Rolnictwo

Format:

text/html

Resource Identifier:

oai:jbc.bj.uj.edu.pl:197345

Sponsorship:

Synat

Object collections:

Last modified:

Mar 8, 2022

In our library since:

Dec 11, 2012

Number of object content hits:

36

Number of object content views in HTML format

14

All available object's versions:

https://www.jbc.bj.uj.edu.pl/publication/208619

Show description in RDF format:

RDF

Show description in OAI-PMH format:

OAI-PMH

Edition name Date
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych Mar 8, 2022
×

Citation

Citation style:

This page uses 'cookies'. More information